Διεύθυνση
Δρ. Αεροδρομίου (εν. Πυροσβεστικής)
Ζάκυνθος, 29100
Τηλέφωνα
2695100351
6944273384
E-mail
info@physiokinisizante.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
κατόπιν ραντεβού
κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί μία αιτία πόνου τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Μπορεί να συμβεί στον αυχένα, στον θώρακα ή στην μέση, ωστόσο η συχνότητα εμφάνισης είναι σαφώς μεγαλύτερη στην οσφυϊκή μοίρα, ενώ λιγότερο συχνά παρουσιάζονται θωρακικές κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων. Αιτία αποτελεί κυρίως ο σύγχρονος τρόπος ζωής (καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, αυξημένο σωματικό βάρος λόγω κακής διατροφής) επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικους παράγοντες.

Μεσοσπονδύλιοι Δίσκοι

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής μας στήλης και αποτελούνται από δύο στοιχεία:

  • Τον πηκτοειδή πυρήνα, που βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου
  • Τον ινώδη δακτύλιο, γύρω από τον πυρήνα

Ο πηκτοειδής πυρήνας λειτουργεί ως σύνδεσμος που ενώνει τους σπονδύλους μεταξύ τους και μεταφέρει τα φορτία που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ινώδης δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από πέταλα κολλαγόνου και αποτελεί μια σκληρή και σταθερή κατασκευή. Η βασική του λειτουργία είναι να συγκρατεί τον πηκτοειδή πυρήνα στη θέση του.

Από τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούν ουσιαστικά το σύστημα απορρόφησης των κραδασμών της σπονδυλικής στήλης.

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προκύπτει όταν το υλικό του πηκτοειδούς πυρήνα μετατοπιστεί και αποσχίσει τμήμα του ινώδους δακτυλίου.

Παθολογοανατομία

Στην ηπιότερη μορφή της, ο πηκτοειδής πυρήνας προβάλλει λίγο δια μέσω του ινώδους δακτυλίου και ενδεχομένως να ασκεί μικρή πίεση στον οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο και τις μήνιγγες. Αυτή η κατάσταση συχνά περιγράφεται ως προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Όταν η μετατόπιση του υλικού του πηκτοειδούς πυρήνα είναι μεγαλύτερη, προκαλείται μερική ρήξη του ινώδους δακτυλίου. Συνήθως η μετατόπιση γίνεται οπίσθια και πλάγια, για αυτό τον λόγο συχνά προκαλείται και πίεση στις ρίζες των νεύρων.

Σε μεγαλύτερης βαρύτητας αλλοιώσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου ο ινώδης δακτύλιος μπορεί να υποστεί πλήρη ρήξη και υλικό του πηκτοειδούς πυρήνα να εισέλθει στον νωτιαίο σωλήνα που βρίσκεται στην οπίσθια πλευρά των σπονδυλικών σωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται σημαντική πίεση της ρίζας του νεύρου με σοβαρότερα νευρολογικά συμπτώματα.

Συμπτώματα Κήλης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να εμφανιστεί μετά από σκύψιμο ή άρση βάρους, όμως μπορεί να προκύψει και χωρίς προφανή αιτία. Τα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζει είναι:

  • Οξύς ή χρόνιος πόνος στην μέση, στον θώρακα ή στον αυχένα, ανάλογα με το σημείο της κήλης
  • Σε εμπλοκή της ρίζας του νεύρου συχνά υπάρχει αναφερόμενος πόνος στα άνω ή κάτω άκρα
  • Μυϊκός σπασμός
  • Αδυναμία και εξασθένηση μυών (πάρεση – παράλυση)
  • Ιππουριδική συνδρομή: πρόκειται για μια σπάνια αλλά επικίνδυνη κατάσταση, που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εδώ έχουμε αναισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, λόγω μεγάλης πίεσης των αντίστοιχων νεύρων.

Θεραπεία Κήλης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μία πάθηση που συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η μείωση της φλεγμονής των νεύρων και η ενδυνάμωση των μυών του κορμού.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

Χειρουργική επέμβαση

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, ο ασθενής πρέπει να προβεί σε χειρουργική αποκατάσταση.