Διεύθυνση
Δρ. Αεροδρομίου (εν. Πυροσβεστικής)
Ζάκυνθος, 29100
Τηλέφωνα
2695100351
6944273384
E-mail
info@physiokinisizante.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
κατόπιν ραντεβού
έξω επικονδυλίτιδα

Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα – Tennis Elbow

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, γνωστή ως “tennis elbow” ή “αγκώνας του τενίστα” είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων που εκφύονται από το οστό στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα (στον έξω επικόνδυλο).

Προκαλείται από υπερβολική ή λανθασμένη χρήση των μυών του αντιβραχίου που προκαλούν έκταση του αγκώνα (εκτείνοντες) και καταφύονται στον έξω επικόνδυλο. Αυτή η υπερχρήση αποδυναμώνει τους τένοντες και συγχρόνως προκαλεί μικροσκοπικές ρήξεις σε αυτούς.

Αίτια

Η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Πλήττει στον ίδιο βαθμό τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες.

Συχνότερα αίτια είναι:

Υπέρχρηση: Αυτό μπορεί να σχετίζεται τόσο με την εργασία, όσο και άλλες επαναλαμβανόμενες καταστάσεις. Παρατηρείται συχνά σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή, μάγειρες, κομμωτές, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμους, αθλητές, κ.λπ.

Τραυματισμός: Αν και λιγότερο συχνό, μια άμεση πλήξη στον αγκώνα μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του τένοντα που μπορεί να καταλήξει σε εκφύλιση του τένοντα. Αυτό μπορεί να κάνει τον αγκώνα και τον τένοντα πιο ευαίσθητο σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή υπερβολική χρήση.

Συμπτώματα Έξω Επικονδυλίτιδας

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας παρουσιάζονται σταδιακά και περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο στον αγκώνα ο οποίος αυξάνεται βαθμιαία
  • Ερεθισμό και πόνο λίγο κάτω από τον έξω κόνδυλο
  • Αδυναμία στον καρπό όταν ο ασθενής προσπαθεί να πιάσει ένα αντικείμενο
  • Δυσκολία του χεριού κατά την πραγματοποίηση απλών δραστηριοτήτων όπως η χειραψία ή το άνοιγμα μιας πόρτας
  • Δυσάρεστη αίσθηση κατά τη διάρκεια κινήσεων όπως η έκταση του καρπού

Διάγνωση

Η λήψη ιατρικού ιστορικού, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση είναι συνήθως αρκετά για τη διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία, υπέρηχο ή ακτινογραφία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης άλλων παθήσεων.

Συντηρητική Θεραπεία

Η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει τα εξής:

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο.